Manuele therapie is een specialisatie in de kinesitherapie gericht op het behandelen van aandoeningen van het bewegingsstelsel. Een Manueel Therapeut(e) is een gespecialiseerde kinesitherapeut(e) die naast universitaire studies in de motorische revalidatie en de kinesitherapie ook een gespecialiseerde universitaire postgraduaatopleiding heeft gevolgd in gevorderde musculoskeletale revalidatie. Een Manueel Therapeut(e) is ook specifiek opgeleid om de oorzakelijke verbanden te vinden tussen de verschillende regioâs en het musculoskeletaal stelsel. Enkele voorbeelden ter illustratie: hoofdpijn veroorzaakt door een functiestoornis van de bovenste nekwervels, kniepijn door een aandoening t.h.v. de heup, pijn t.h.v. de borstregio door een functiestoornis ter hoogte van een ribgewricht.
Manuele Therapie gaat verder dan alleen het bestrijden van de pijn. Met als doel recidieven te vermijden en u te begeleiden tot gezond bewegen zal deze interventie vaak ook bestaan uit het geven van inzicht in onderhoudende factoren, specifieke instructies (o.a. houdings- en ergonomische advies, hoe omgaan met bewegingsangst, negatieve gedachte met betrekking tot uw aandoening) en het conceptualiseren en begeleiden van ondersteunende therapeutische oefentherapie.
Een eerste consultatie bestaat meestal uit drie onderdelen: een uitgebreid intake gesprek, een klinisch onderzoek en een bespreking van de bevindingen.
Tijdens het intake gesprek wordt specifiek ingegaan op je klachten. Naast een aantal gerichte vragen zal de Manueel Therapeut vooral luisteren naar hoe je klachten invloed hebben op uw functioneren.
Daarna volgt een klinisch onderzoek. Hierbij zal de Manueel Therapeut je musculoskeletaal stelsel (spieren, gewrichten en zenuwen) onderzoeken door o.a. je houding en bewegingen te beoordelen. Belangrijkste doelstelling hierbij is het vaststellen van de werkelijke oorzaken van je klachten. Samen met de patiënt(e) bespreekt de Manueel Therapeut zijn bevindingen en of manuele therapie geïndiceerd is. Indien geïndiceerd, wordt de aanpak voor de verdere behandeling besproken. Vaak is er ook een nauwe samenwerking met uw doorverwijzende huisarts(e) en of specialist (orthopedie, fysische geneeskunde, neurochirurgie, reumatologie, neurologie, of andere). Ter aanvulling wordt soms gevraagd om specifieke (aan uw klachten gerelateerde) vragenlijsten in te vullen. De manueel therapeutische behandeling kan o.a. bestaan uit mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van de wervelkolom- en perifere gewrichten, neurogene mobilisaties, spier stretchingstechnieken, triggerpunt behandeling.
Vaak wordt een manueel therapeutische behandeling aangevuld met o.a. educatie en therapeutische oefeningen. Bijvoorbeeld: oefeningen voor het houdings-en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, stabilisatietraining, specifieke oefeningen bij spier- en peesaandoeningen.
Enkele voorbeelden van aandoeningen en klachten die manueel therapeutisch kunnen behandeld worden:
Meer info i.v.m manuele therapie en aandoeningen die manueel therapeutisch kunnen behandeld worden vind je in de patiëntenfolder Belgische Vereniging voor Manuele Therapie.